Aydınlı domates üreticisi virüs tehdidi altında

Aydın bölgesinde çiftçilik yapan domates üreticileri, ilk kez karşılaştıkları bir hastalık türü ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Sarı yaprak kıvırcık hastalığı diye tabir edilen virüsün, domates bitkisinin yok olmasına tehdit ettiği belirtildi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Domates bitkisinde ilk kez karşılaşan bu hastalıkla ilgili bilgiler veren Köşk Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Murat Türkkol, hastalığın görüldüğü bitkilerin imha edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

“SARI YAPRAK KIVIRCIK HASTALIĞI DENİLEN BİR KANSER TÜRÜ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Aydın’da en fazla domates üretimi yapılan Köşk İlçesi’nde görülen virüs ile ilgili mücadele verdiklerini belirten Köşk Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Murat Türkkol, “İlçemizde yaklaşık 3 bin dönüm civarı domates üretimi yapılmakta. Bu yıl mevsim koşulları çok yağışlı oldu ve bundan dolayı bölgede çeşitli hastalıklar görülmekte. Domates üreticilerimizin bildiği mildiyö, mantar gibi hastalıkların yanı sıra bu sezon sarı yaprak kıvırcık hastalığı denilen bir kanser türü ile karşı karşıyayız. Üreticilerimiz bölgede ilk kez görülen bu hastalığı tanımadıkları için mücadelede biraz geç kalınmakta. Özellikle bunun yayılmasına etken olan beyazsinek mücadelesi geç kalmakta. Biz üreticilerimize ve gittiğimiz her arazide hastalığı anlatmak, bununla ilgili yapılabilecek mücadeleyi anlatıyoruz ve üreticilerimize destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

“VİRÜS GÖRÜLEN FİDELER İMHA EDİLMESİ GEREKİYOR”

Domates bitkisinde görülen hastalık türleri ve belirtileri hakkında da bilgiler veren Ziraat Mühendisi Türkkol, “Domateste eskiden bu yana üreticilerimizin bildiği mildiyö hastalığı, bitkinin yapraklarını ateşe tutulmuş izlenimi veren bir tür hastalık. Fakat bölgemizde ilk defa görülen sarı yaprak kıvırcık virüsü hastalığını tanımamaktadırlar. Bu virüs kökenli bir hastalık ve bunun ilaçla tedavisi bulunmamakta. Sadece bunun yayılmasını önlemek için beyaz sinek mücadelesi verilerek önleme yapılabilir. Bu virüslü bitkiyi ilk gördüğümüzde tarladan uzaklaştırıp gömerek veya yakarak imha edilmesi gerekiyor. Üreticilerimizin bu hastalıkla ilgili yapabilecekleri tek mücadele şu anda bu yöntem. Çiftçilerimiz gördükleri sararmış, bodurlaşmış, cüceleşmiş fideleri söküp imha etmeleri, virüsün bütün tarlaya ulaşmasını önlemek olacaktır. Üreticilerimizin bu hastalıkla ilgili ne kadar zararı olduğu henüz tespit edilememiş durumda. Bu virüs ürün rekoltesini düşürüp, mahsulün de raf ömrünü düşürmektedir” ifadelerini kullandı.

“BU VİRÜSLE İLK DEFA KARŞILAŞTIK”

25 yıldır domates üretimi yaptığını ve ürettiği domatesi de Antalya’ya sattığını söyleyen Davut Avcu, “Yaklaşık 25 yıldır çiftçilik ve domates üretimi ile uğraşmaktayım. Bu sezon 25 dekar arazimde domates yetiştiriyorum, olgunlaştığında da Antalya Haline pazarlıyorum. İlk defa böyle bir hastalıkla karşılaştık. Mücadelemizi yapıyoruz ama sonuç ne olacak bilmiyoruz. 3 günde bir ilaçlama yapıyoruz. Ziraat Mühendisimiz Murat bey gelip kontrolleri yapıyor, hastalıklarla ilgili mücadelede bize ne önerisi olursa o yöntemleri uyguluyoruz ama bu hastalığı ilk kez görüyoruz. Mildiyö hastalığını biliyoruz, mantarı biliyoruz fakat bu virüsle ilk defa karşılaştık. Nasıl mücadele edeceğimizi de bilmiyoruz. Ama Allah’tan gelene razıyız” diye konuştu.

Aydınlı domates üreticisi virüs tehdidi altında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir