“Üreten insan, mutlu insandır“

Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında Halk Eğitim Merkezleri kursiyerlerinin Hayat Boyu Öğrenme Şenliği’nde sergiledikleri el emeği ürünler, renkli görüntülere sahne oldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülke genelinde olduğu gibi Hayat Boyu Öğrenme Haftası çerçevesinde gerçekleştirilen, Hayat Boyu Öğrenme Şenliği Aydın’da başladı. Aydın İl genelini kapsayan etkinlikte, Halk Eğitim Merkezleri’nde eğitim alan kursiyerler, el emeği ürünlerini stantlarda sergiledi.

Aydın’ın Efeler İlçesi Gençlik Caddesi’nde gerçekleştirilen şenliğe, Aydın Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Efeler Kaymakamı İlker Arıkan, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş katıldı. Stantları gezerek kursiyerlerden bilgiler alan Vali Yardımcısı Gödekmerdan ile Efeler Kaymakamı Arıkan daha sonra birlikte keşkek dövdü.

Son bir yılda toplam 230 bin 804 vatandaşın eğitim aldığı belirtilen Halk Eğitim Merkezleri usta öğreticileri ve kursiyerleri, el emeği ürünlerini ziyaretçilere tanıttı.

“TEL KIRMALARIN YAPIMI BİR AY SÜRÜYOR”

20 senedir Merkezi El Sanatları Öğretmenliği yaptığını söyleyen Nalan Küçükselek, stantlarındaki ürünler hakkında bilgiler vererek, “Ahşap boyama, seramik boyama, polyester boyama, takı iğne oyası, takı, tel kırma çantaları, tel sarma, ipek iğne oyaları kanaviçeler, hesap işi, Antep işi işliyoruz. Bu dönem 40 adet kursiyerimizle bunları işledik. Yapım süreleri kişinin kendisine bağlı fakat en kısa zamanda yapmaya çalışıyorlar. En fazla süren tel kırmalar o da bir ay sürüyor. 9 aydır süren çalışmalarımızın ürünlerini bugün burada sergiliyoruz. Buradaki ürünleri kursiyerler kendileri satıyorlar. Hem de ev hanımları için bir kazanç, yan gelir oluyor. Hem de gerçek bir terapi oluyor” diye konuştu.

“SOSYAL MEDYADAN SATIŞ YAPIYORUZ”

Efeler Halk Eğitim merkezi kursiyerlerinden Burcu Beyter ise yaptıkları ürünleri internetten de satabildiklerini belirterek, “İki yıldır kursa gidiyorum. 6 yaşında bir oğlum var sabahları onunla beraber gidiyoruz. Tel kırmalar, Kanaviçe runnerlar, namaz örtüleri, gelin duvakları, elimden gelen son model ne varsa onları yapıyorum. Yaptığımız ürünlerden geçim sağlıyoruz. Ürünlerimizi sosyal medyalarımızda paylaşıp satış yapıyoruz bu da bize gelir kaynağı oluyor“ ifadelerine yer verdi.

“KURSİYERLERİN YÜZDE 80’İ ARTIK ANTİDEPRESAN KULLANMIYOR“

Nazilli Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Öğretmeni Gülten Aslan, bazı kursiyerlerin ürünlerini turistik bölgelerde pazarlarda sattığını bazılarının ise terapi yöntemi olarak el işine yöneldiğini şu sözlerle vurguladı;

“Dekoratif ahşap boyama, tablo kurslarını yürütüyorum. Dekorlu tablo yapımı kursunda Nazilli’mizde yeni başlayan kirpi oku ile döküm rölyef kursunu iki yıldır geçen yıl başlattık. Bu yıl da devam ediyoruz. Çok ince bir çalışma. Kursiyerlerimizin sadece istekli olanları devam edebiliyor. Döküm rölyefi tutkal, beyaz tutkal ve beyaz akrilik boyanın belli oranlarda karıştırılmasıyla macun kıvamına getirilip oklu kirpinin oku ile çizilen desenin izin verdiği ölçüde hatlarının doldurularak kat kat kat doldurularak görüntü elde edilip daha sonra tutku hala üzerinden sabitlenip renklendirilerek elde edilen bir tablo. Çok sağlam bir tablodur. Çok uzun yıllar kullanılabilir. Onun haricinde soğuk porselen hamur pişirilerek hazırlanan soğuk porselen hamur hazırlıyorum. Kurslarımıza talep çok fazla. Son dönemde kursiyerlerimiz malzemelerin çok pahalı olmasından kaynaklı biraz şikâyetçi oluyorlar. O yüzden biz de genelde dönüşüm çalışıyoruz. Evlerinde kullandıkları sehpaları işliyoruz. Ürettiği ürünleri uygun fiyata satıyorlar. El sanatları için kesinlikle terapi yöntemi diyebiliriz. Bize kursa gelen kursiyerlerimizin yüzde 80’inin ilk başladıkları zamanlarda depresyon ilacı kullanıyordu fakat bu oran şu an düştü. Yani Halk Eğitim Merkezleri’ndeki bu tür kurslar bir şey üretmenin yanı sıra aynı zamanda deşarj olma, sosyalleşme amaçlı kurslardır. Hakikaten şehre yeni gelmiş bir insanı, sosyalleşmek için kullanabileceği tek yer Halk Eğitim Merkezi kurslarıdır. Çünkü üreten insan mutlu insandır.”

“İPEK KOZASININ TARİHİ ÇOK ESKİDİR”

Söke Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Öğretmeni Evrim Deniz, tarihi ipek böceği kozası el sanatlarından takılarını tanıtarak, “Tarihi ipek böceği kozası el sanatlarından ben takılar yaptırdım. Saf ipek kozasından el boyaması olarak çalışıyoruz. Metaller, doğal taşlar sedefler kullanıyoruz. Geri dönüşüm bir boncuk tasarımı da diyebiliriz, ipek kozasının tarihi çok eskidir. Eskiden gelinlik süslemelerinde el çiçeği olarak kullanılıyormuş. Biz de bunu farklı bir şekilde değerlendirmek istedik. Kursiyerlerimiz çevrelerine hediye alıp gitmektense kendi el emeklerini götürüyorlar. Hani daha ucuza mal ediyorlar. Bu yüzden kurslarımıza her dönem çok fazla talep oluyor” şeklinde konuştu.

“Üreten insan, mutlu insandır“

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir