“Aydın’da susuzluk ciddi bir sorun”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Aydın’da susuzluk ciddi bir sorun”Aydın’da yaşayan emekli Genel Cerrahi Uzmanı Levent Çanakkalelioğlu ülkede yaşanan susuzluğun Aydın’da da ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi. Çanakkalelioğlu, “Bu sene beklediğimiz oranda yağış alamadık. Su rezervlerimiz gittikçe azalıyor. Kuraklık konusunda halkımızı bilinçlendirmeliyiz” dedi.
 
Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
Uzun yıllar Aydın’da doktorluk yapan emekli Genel Cerrahi Uzmanı Levent Çanakkalelioğlu ülkemizin olduğu gibi Aydın’ın da susuzlukla karşı karşıya kaldığını söyledi.
 
“HALKIMIZI BİLİNÇLENDİRMELİYİZ”
 
Levent Çanakkalelioğlu, arkadaşlarıyla bazı günlerde gündem toplantısı yaptıklarını bu haftaki konularının susuzluk olduğunu dile getirerek,” “Biz bir grup arkadaşla Pınarbaşı mevkiinde bazı günler sohbet toplantıları yapıyoruz. Bugünkü toplantının gündemi su sorunuydu. Bildiğiniz üzere dünyada ve ülkemizde, özellikle bölgemizde susuzluk ciddi bir sorun haline geldi. Beklediğimiz oranda yağış alamadık. Durum böyle olunca su rezervlerimiz giderek azalıyor. Bunlar için yapılacak tek şey tasarruf tedbirlerini daha da arttırmak ve halkı bilinçlendirmek” dedi.
 
“DIŞARIDA DA SU TASARRUFU YAPMALIYIZ”
 
Yaşanan su sorunlarıyla ilgili çözüm önerisi sunan Çanakkalelioğlu, “Evlerdeki su tasarrufunun yanı sıra dışardaki su tasarruf tedbirleri arttırılmalıdır. Örneğin, yol kenarlarındaki restoranlarda serbest halde devamlı akan suların, su israfına çok ciddi bir örnek olduğunu düşünüyorum. Bunların engellenmesi devletin önlemlerini alması ve su tedbirleri daha fazla kamuoyuna mal etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
1980 yılından bu yana Aydın’da görev yapan emekli Anestezi Uzmanı Gökalp Özşişeci de çocukların ve gençlerin su tasarrufuyla ilgili eğitim alması gerektiğini söyledi.
 
“SUYUN BİRİM FİYATININ ARTMASI ÇÖZÜM DEĞİL”
 
Dikkatsizce su kullanımı yapıldığını vurgulayan Özşişeci,” Pınarbaşı’nda bulunan ve çocukluğumuzun geçtiği deredeki debi ile şuan ki debi arasında oldukça fark var. Bunun temel sebepleri dikkatsizce çok müsrif bir şekilde suyun harcandığını düşünüyorum. Gençlerin, çocukların okul döneminde bu konuda eğitilmeleri gerekiyor. Evlerimizde harcadığımız suyu azaltmalıyız. Sanayi ihtiyaçlarının daha dikkatli denetlenmesi gerekli. Bu konuda ilk akla gelenler suyun birim fiyatının arttırılması şeklinde olmasına katılmıyorum. Suyun önemini tüm topluma paylaştırılacak bir takım programlar, paneller yapılmalı. Su tüketimini minimalize ederek bir sonraki kuşağı susuz kalmaktan kurtarabiliriz“ dedi.
 
“ÇEŞMELERDEN AKAN DAMLALARI GÖZARDI ETMEYİN”
 
Aydın’da su tüketimine dikkat çeken Özşişeci, “Aydın’da çok uzun süredir su kısıtlanmasının yapılmadığı için herkeste sanki bir su kısıtlanmasıyla karşılaşılmayacak düşüncesi hakim. Bütün dünyanın su kısıtlanmasıyla karşı karşıya kalacağını aklımızda tutacağımız bir takım eğitimlerin yapılması lazım. Rezervuarların ne kadar su akıttığına dikkat etmemiz gerekiyor. Evimizde damlamasına aldırmadığımız çeşmelerin ne kadar su kaybına neden olduğunu bilmemiz gerekiyor. Hatta dişimizi fırçalarken bile çeşmenin açık kalmaması gerektiğini çocuklarımıza öğretmemiz gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

“Aydın’da susuzluk ciddi bir sorun”