Uygulamada "Didim" örnek olacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uygulamada "Didim" örnek olacakDidim’de su üstü turizminde örnek uygulama görüşüldü
Didim’de faaliyet gösteren Turizm Amaçlı Su üstü ve Su altı sportif faaliyetler gösteren işletmecilerle bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
 
Didim’de bir kafede gerçekleştirilen toplantıya Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer, Müdür yardımcısı Ahmet Demir, Şube Müdürü Neslihan Aktaş, Didim Turizm Danışma birimi sorumlusu Nilüfer Kıpır, işletme sahipleri ile basın mensupları katıldı.
Toplantının açılışı konuşmasını yapan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdür yardımcısı Ahmet Demir Turizm Amaçlı Su üstü ve Su altı sportif faaliyetlerin yerleri konusunda Aydın BŞB ile bir protokol hazırlığı sürecinin devam ettiğini belirterek, sürecin tamamlanmadığını ifade etti. Demir sürecin tamamlanması durumunda kiralamaların belediye ile yapılacağını ifade ederek, sezona yetişmemesi durumunda ise işletmelerin ücretlerini ecri misil yoluyla Milli Emlak Müdürlüğüne ödeneceğini ifade etti.
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer ise Didim’de yaptıkları bu çalışmanın bölgesel bir çalışma olduğunu, Valilik, Kaymakamlık ve İl Müdürlüğü ile işletmeciler arasında görüşmeler neticesinde yeni bir uygulama olduğunu belirtti. Yerel bir uygulama olduğunu ve bu çalışmanın belki de ileri de Türkiye’ye örnek olabileceğini de kaydeden Tuncer  yeni çalışmayı şu cümlelerle açıkladı;
 
Bu yapıların belli bir standarda kavuşması, görsel olarak da göze hitap etmesi bence bizim turizm performansımızı arttıracak bir gelişmeydi. O anlamda Didim ilçemize hayırlı uğurlu olsun. Bence diğer turizm ilçelerine de örnek bir çalışma ortaya çıkacak. Kuşadası’nda da bundan sonra Didim’de izlediğimiz yolu izleyip orada da benzer uygulamaları gerçekleştirmeyi şimdiden biz prensip olarak düşünüyoruz.
 
Hepimizin içine sinen bir çalışma oldu. Süreç içinde hazırladığımız yönetmelikte, düzenlememiz gereken eklememiz gereken güncellememiz gereken hususlar olursa zaten karar kademelerimizle, Kaymakamlığımızla, İl müdürlüğümüzle, Valiliğimizle gerekirse bakanlığımızla istişare edip güncelleme de yaparız. Bu konuda sektör çalışanlarımızla, sektör paydaşlarımızla zaten bir hem güç birliğimiz, hem gönül birliğimiz var. İletişim kanallarımız sonuna kadar açık. Sektörün ihtiyaç duyduğu toplumsal, kamusal faydası olan her türlü güncellemeyi tereddütsüz biz yapabiliriz. O iradeyi gösteririz, tabii ki devlet olarak, devlet kurumları sorumluları olarak sizlere sahip çıkacağız. Sizlere destek olacağız, sizler de zaten buna karşılık olarak yasal sorumluluklarınızı yerine getiren bir çalışma sistemini benimsediniz.  Bu anlamda ben hepinize tek tek ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
 
2022 YILINDA REKOR KIRDIK
 
Diğer taraftan sizlerle paylaşmak istediğim başka hususlar var. Yaklaşık 3 yıldır biz birbirimizi tanışıyoruz. 2022 yılı Aydın turizm tarihi açısından hem istatistik anlamında rekor kırdığımız hem de sayın bakanımızın çok dikkatini çeken bir sıçramaya şahit oldu. Bunun da mimarları sizlersiniz.
 
2019 bildiğiniz gibi Türkiye’nin en çok turist ağırladığı yıldı 52 milyondu. Türkiye’nin istatistiği dünya 6’ncisi olmuştu. Türkiye 52 milyon turist ağırlarken Aydın’da 1.6 milyon turist ağırlanmıştı. 2022 yılında Türkiye 52 milyon yeniden yakaladı. Yanlış bilmiyorsam ilk 5’e girdik. Dünya üçüncüsü olabilir ancak açıklanmadı. Aydın’da biz 2019 istatistiğini yani 1.6 milyon istatistiği ikiye katladık. 3.2 milyon turist ağırladık bunun yaklaşık üçte biri Didim’deydi. Bu turist sayıları sadece otele yapılan girişler ve kruvazier çıkışlarıyla sınırlı, günübirlikçiler- yazlıkçılar, tatilciler bu istatistiğe ya da ören yeri girişleri bu dahil değil.  Otel girişlerimiz 1 milyon seviyelerindeydi. Bu muhteşem bir rakam, buradaki başarıda her birinizin çok büyük katkısı, çok büyük emeği var.  Didim’de su sporları parkurları olmazsa Didim’de eğlence mekânları olmazsa, diskolar- barlar, 5 yıldızlı tesisleriniz olmazsa Didim’de bu istatistiği yakalamamız mümkün değildi.
 
3.2 milyon turist getirisi demek; Aydın’a minimum asgari iki buçuk milyar dolar katma değer üretmek demek. İki buçuk milyar dolarlık katma değeri üreten Aydın’ın belki de tek sektörü olmuş olabilir. Tarım sektörüyle bu konuda başa başla yarışıyor olabiliriz. Bunun da gururunu hep beraber yaşadık. Dolayısıyla her birinizin gerçekleştirdiği faaliyet, tabii ki bir ticari faaliyet tabii ki işte buradan bu faaliyeti yapan esnafımız para kazanıyor, çalışanları para kazanıyor. bir sektör hareketi ama nihayetinde ortaya çıkardığınız toplam fayda Didim turizminin önemli enstrümanlarısınız.
 
Bu anlamda kaymakamımız Can Kazım Kuruca’nın da Didim’de görev almış olması bizler için de güzel bir şans oldu. Sorunlarımız, problemlerimiz vardı. Bazen kitlendiğimiz noktalarda oldu. Kullandığı insiyatifle oynadığı rol, Valimiz Erol Aksoy’un  tecrübesiyle de birleşince güzel sonuçlara ulaştık. Daha iyi sonuçlar da üreteceğiz.” Dedi (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Uygulamada "Didim" örnek olacak