Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği’nde değişik yaptı. Yeni tebliğ, bugünkü Resmî Gazete’de yayımlandı. Yürürlüğe giren yeni Tebliğ ile ÇED Yeterlik Belgesine sahip kuruluşların ve çalışanlarının niteliği, çalışma koşulları, saha çalışmaları gibi hususlar hüküm altına alındı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği’nde değişikliğe gidildi. Bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğ ile ÇED Yeterlik Belgesine sahip kuruluşların ve çalışanlarının niteliği, çalışma koşulları, saha çalışmaları gibi hususlar hüküm altına alındı.
Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Yeşil Kalkınma Hedefleri çerçevesinde iklim değişikliği ile mücadele ve sıfır atık çalışmaları, yatırımların çeşitlenmesi, bilimsel ve teknik gelişmelerin takip edilmesi, zaman içinde karşılaşılan yargı kararları ve diğer mevzuatta yapılan değişiklikler gibi nedenlerle yenilenen ÇED Yönetmeliği’nin, 29 Temmuz 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.
Açıklamada, ÇED Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere istinaden 19 Kasım 2019 tarihli ve 30963 sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği yürürlükten kaldırılarak yeni Tebliğ’in 31 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtildi.
Bu kapsamda ÇED Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin yansıtılması ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği’nde değişikliğe gidildiği kaydedildi.
Yürürlüğe giren yeni Tebliğ ile ÇED Yeterlik Belgesine sahip kuruluşların ve çalışanlarının niteliği, çalışma koşulları, saha çalışmaları gibi hususlar hüküm altına alındığı ifade edilen açıklamada, Çevresel Etki Değerlendirmesi alanında hizmet veren mevcut 211 kurum/kuruluş ile yeni açılacak kuruluşlara getirilen ek kriterlere ilişkin olarak şu bilgiler paylaşıldı:
“ÇED Yeterlik Belgesi başvurularından önce, kuruluş ofisinin fiziksel şartlarının uygun olduğuna ilişkin ‘Yer Uygunluk Yazısı’ zorunluluğu getirildi. Kuruluşlarda çalışacak personelin taşıması gereken asgari şartlarda düzenlemeler yapıldı. Personelin çalıştığı kuruluşta sadece çevre mevzuatı kapsamında çalışması sağlanarak çevresel etki değerlendirmesi hizmetinin kalitesinin artırılması yönünde hükümler eklendi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)