Yapay Zeka Milli Teknik Komitesi Kuruldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay Zeka Milli Teknik Komitesi KurulduYapay zeka alanındaki standardizasyon çalışmalarına bilişim sektörünün katılımı ve Türkiye’nin paydaşlarının talebi doğrultusunda MTC 195 Yapay Zeka Milli Teknik Komitesi (Ayna Komite) kuruldu.
 
Türkiye’nin yapay zeka alanındaki yol haritası niteliğindeki strateji belgesi geçtiğimiz yıl Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Bu alandaki en kapsamlı çerçeve metni özelliği taşıyan belgenin yayınlanmasıyla Türkiye, yapay zeka alanında strateji yayımlayan sayılı ülkeler arasına girmişti.
 
Uluslararası standardizasyon kuruluşları ISO ve IEC Avrupa standardizasyonunun temel kuruluşları olan CEN ve CENELEC’in tam üyesi olan, bu kuruluşlardaki çalışmalara Türkiye’deki tüm sektörlerin katılım yolunu açık tutan Türk Standardları Enstitüsü (TSE), yapay zeka ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretilmesi için harekete geçti.
 
Yapay zeka alanında standardizasyon çalışmaları yapan ISO/IEC JTC 1/SC 42 Artificial Intelligence (Yapay Zeka) ve CEN/CLC JTC 21 Artificial Intelligence teknik komitelerinin çalışmalarını takip etmek, bu çalışmalara katkıda bulunmak ve ülkemiz paydaşlarının talebi doğrultusunda MTC 195 Yapay Zeka Milli teknik Komitesinin kurulumu başlatıldı.
 
Kurulumu hızla tamamlanan, doküman ve bilgi akışına başlatılan, MTC 195 Yapay Zeka Milli Teknik Komitesi, Türkiye’nin paydaşlarının erişimine de dijital ortamda açıldı.
 
 
Milli Teknik Komite Nasıl Kuruluyor?
 
Bir Milli Teknik Komitenin kurulumu için üç farklı tarafın talebi gerekiyor. Komitenin kurulumu sonrasında çalışmalarının takibi için gerekli olan doküman ve bilgi akışları bu komitede yer alan tüm üyelerin erişimine sunuluyor. Böylece Türkiye’nin paydaşları kendilerini etkileyen standartlarda doğrudan söz sahibi olma imkanına ulaşıyor. Milli Teknik Komitelere katılım gönüllülük esasına dayalı olarak tüm paydaşların katılımına açık tutuluyor.
 
 
Kullanıcı Kaydı Oluşturma
 
Ayna komite başvurusunda bulunmak için bağlantıyı kullanarak kullanıcı kaydınızı oluşturabilirsiniz. Kaydınızı oluşturduktan sonra hesabınızdan başvurunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca Ayna komite Başvuru Kılavuzu dokümanından da yardım alabilirsiniz. (ankarakenthaber.com)

Yapay Zeka Milli Teknik Komitesi Kuruldu