Kestanede merak edilen rekolte

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kestanede merak edilen rekolteKestane üretiminin önemli merkezi olan Aydın’da hasat sürüyor. Özellikle yüksek rakımlı mahallelerde üretimi yapılan kestane çok sayıda çiftçinin önemli bir geçim kaynağını oluşturuyor. Yamaçlarda üretimi yaygın olarak yapılan kestanenin çırpması da toplaması da büyük bir çaba istiyor. Meşakatli bir şekilde hasada devam eden üreticilerin endişesi ise hava koşulları nedeniyle rekoltenin düşük olma durumu. Fiyatlar ise birçok çiftçi için merak konusu.
 
Türkiye’deki kestane üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Aydın’da yaklaşık 20 gün süren hasat döneminde sonlara gelindi. Aydın’ın birçok ilinde üretimi yapılan kestanenin çırpma ve toplama işlemleri bittikten kestaneler bir ay boyunca eğrelti otlarının altında kuyularda ıslanarak bekletilecek. Ardından patoslarla dikenli kısmından ayrılacak olan kestaneler büyük emeklerin sonucunda tüketicinin sofrasına gelecek. Bu aşamaya kadar üreticisinin yoğun bir çaba harcadığı kestanede endişelendiren konu ise rekoltenin düşük olma durumu.
 
70 YILLIK AĞAÇLAR HASTALIKLA KARŞI KARŞIYA
 
Köşk’ün Gökkiriş Mahallesinde kestane üreticiliği yapan Ramazan Önal, yetmiş yıllık kestane ağaçlarıyla üretime katkı sağlıyor. Ağaçlarda kanser hastalığının önüne geçilmesi için çok çaba harcadığını, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Önal, “Babamdan kalan kestane ağaçlarıyla bugüne kadar kestane üretimi yaptık. Bazı ağaçlarımızda hastalık biz korkutuyor. Kanser denen bu hastalığın çözülmesini bekliyoruz” dedi. Önal rekolte ile ilgili de henüz net bir durumun olmadığına dikkat çekti.
 
“FİYATIN 70-80 LİRA ARASINDA OLMASI GEREKİYOR”
 
Kırk yıldır Gökkiriş Mahallesinde kestane üretimi yapan Nazmi Gökkaya, özellikle son yıllarda kestane ağacı sayısının arttığını söyledi. Yıllardır kestane üreticiliği yapan Gökkaya, bu sezon da meşakkatli bir şekilde üretimini yaptıkları kestanenin fiyatının geçtiğimiz yıla göre artması gerektiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl kilogramını 37 liradan sattığını dile getiren Gökkaya, “Bu sene kestane fiyatının 70 ila 80 lira arasında olmasını bekliyoruz. 100 lira gibi fiyatlar tüketiciye pahalı gelir” dedi.
 
“BAZI KOZALAKLARIN İÇİ BOŞ”
 
İncirliova’nın Karagözler Mahallesinde yaşayan kestane üreticisi Osman Burak, “Babamdan kalma kestane ağaçlarının yanı sıra kendi diktiğim ağaçlarım da var. Bir kestane ağacının ilk ürünü vermesi için 10 sene geçmesi şart. Yani kestane için büyük emek veriyoruz” diye konuştu. Bu sene rekolteden endişeli olduğunu ifade eden Burak, “Geçtiğimiz Ağustos ve Eylül ayında yağmur olmadığı için kestaneler küçük oldu. Kozalak çok ama içerisindeki kestane sayısı az. Hatta bazı kozalakların içi boş. Yağmur çok olduğunda bir kozalaktan neredeyse altı adet kestane çıkıyor ama şu an genellikle bir iki kestane var. Hava sıcak gittiği için kendi kurduğumuz sistemle ağaçların diplerine su veriyorum. O su da olmasa neredeyse hiç kestane olmaz” dedi. (Erdal Aydın)

Kestanede merak edilen rekolte